Vanille roomdessert met rood fruit

Dessert met mascarpone, vanille, gele room en rood fruit.

Een goed diner sluit je af met een lekker dessert, toch? En dan natuurlijk wel zelfgemaakt, niet zo’n kant-en-klaar ding uit de supermarkt. Wij kwamen erachter dat er te weinig desserts of nagerechten of toetjes, hoe je ze ook noemt, op ons blog staan. Daar gaan we verandering in brengen, om te beginnen met dit volle, maar ook fruitige roomdessert.

Ingrediënten (voor 8 glaasjes)

 • 3 gram gelatinepoeder  (of 3 blaadjes gelatine)
 • 200 ml slagroom
 • 250 gram mascarpone
 • 1 ei
 • 100 ml melk
 • 1 vanillestokje
 • 60 gram suiker
 • 200 gram compote of jam van rood fruit
 1. Laat de gelatine weken in een bodempje koud water.
 2. Klop de mascarpone los in een ruime kom, voeg het merg van de helft vanillestokje toe. Klop in een andere kom de slagroom met 20 gram suiker stijf. Meng de mascarpone door de slagroom. Verdeel dit mengsel over 8 dessertglaasjes en laat dit mengsel opstijven in de koelkast. Dek de glaasjes goed af.
 3. Splits het ei. Doe het eiwit in een vetvrij rvs kommetje. Maak  met het eigeel een crème anglaise. Dat gaat als volgt: verwarm de melk met het merg van een half vanillestokje in een pan. Klop de eidooier met 20 gram suiker los in een ruime kom. Giet een derde van de verwarmde melk bij de eidooiers met suiker, klop goed door en giet het geheel weer terug in de pan. Verwarm het mengsel op laag vuur, en blijf daarbij voortdurend roeren met een houten lepel. Het mengsel mag niet koken. De crème anglaise is klaar zodra het mengsel dik begint te worden. Dit kun je testen door met een vinger door de crème anglaise op de houten lepel te vegen. Blijft de streep zichtbaar dat is het klaar en kan het vuur uit. Zo niet, nog even blijven verwarmen en roeren.
 4. Zodra de crème anglaise klaar is kan de geweekte gelatine toegevoegd worden. Doordat de crème anglaise nog warm is, lost de gelatine op. Roer de gelatine er goed doorheen. Laat dit goed afkoelen. Gebruik eventueel een bak koud water om het pannetje in te zetten.
 5. Klop het eiwit met behulp van een mixer stijf. Voeg 20 gram suiker toe zodra het eiwit helemaal wit en schuimig is, ga daarna door met kloppen totdat je met het eiwit stijve pieken kan maken. Spatel het eiwit door de afgekoelde crème anglaise.
 6. Ga verder met het vullen van de glaasjes. Verdeel de compote over het mascarpone mengsel. Schep daarna de luchtige crème anglaise erover. Dek de glaasjes goed af en laat het dessert een aantal uren opstijven in de koelkast.

 ————————————————-

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info. Liever koken én wandelen? 
Kijk dan hier voor meer info.

 

Heb jij dit vanille roomdessert gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.
 
 

Geef een reactie