De groente hebben we apart geserveerd omdat dit mooier presenteert. De wortels behouden zo hun frisse kleur. Wij gebruikten kip in plaats van haan voor dit recept, omdat dit makkelijker verkrijgbaar is.
Ingrediënten (voor 4 porties)
- 4 kippendijen
- 100 gram spekjes
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 laurierblaadjes
- 4 takjes tijm
- halve eetlepel tomatenpuree
- paar druppels worcestersaus
- 2 glazen rode wijn
- boter en olie om in te bakken
- 1 eetlepel bloem
- 100 ml water of kippenbouillon (koud)
- zout en peper
- 200 gram wortels
- 200 gram champignons
- gehakte peterselie voor de garnering
Bereidingswijze
- Snijd de ui en de knoflook fijn.
- Haal het vel van de kip. Bak de kip op half hoog vuur aan in boter en olie. Bestrooi de kip tijdens het bakken met zout en peper.
- Zodra de kip mooi bruin is kan deze uit de pan. Leg de kip even apart. Bak de ui en de spekjes en de laurier en tijm aan in het bakvet van de kip. Laat de uien en de spekjes garen op half hoog vuur. Bak daarna de knoflook nog één minuutje mee. Doe de tomatenpuree en worcestersaus erbij en bak dit heel even mee.
- Doe steeds een beetje rode wijn erbij. Voeg telkens een flinke scheut toe zodra al het vocht is verdampt. Ga zo door tot dat je alle wijn hebt toegevoegd. Doe hier een eetlepel bloem bij, roer goed door en bak dit ongeveer een minuut op half hoog vuur. Voeg de helft van de koude bouillon of water toe, roer goed door met de garde, en voeg zodra de saus begint te koken de rest toe. Breng de saus aan de kook, voeg zout en peper naar smaak toe en doe de kip erbij.
- Breng het geheel aan de kook en laat de kip minimaal een uur op heel laag vuur zachtjes stoven. Nog lekkerder is het om de kip te laten garen in de oven (2 uren op 120 °C of 4 uren op 90°C) of in de slowcooker.
- Serveer de coq au vin met gesmoorde wortels, gebakken champignons en rijst of aardappelpuree. Garneer met fijngehakte peterselie.
Naar goed Frans gebruik maak je je bord schoon met stuk lekker brood!
————————————————-
Dank je!
Ooh, ziet er supergaaf uit! 🙂