Witlofovenschotel met ham en kaas

Ultiem comfortfood; witlof met ham en kaas uit de oven.

Iedereen houdt van witlof met ham en kaas, toch? Lekker comfortfood en perfect voor de koude week die er aan komt. De witlof garen we in de oven in een lekkere bechamelsaus, wanneer de witlof gaar is strooien we de kaas erover. Nog even tien minuten in de oven voor dat smakelijke bruine korstje. Wij aten deze schotel met gekookte aardappels.

Ingrediënten (voor 3-4 porties)
  • 1 kg witlof
  • 3 dikke plakken gekookte ham
  • 1 ui
  • 40 gram boter + extra voor het invetten
  • 50 gram bloem
  • 250 ml melk
  • nootmuskaat
  • zout
  • peper 
  • 200 gram geraspte Goudse kaas
Bereidingswijze
  1. Snijd de witlof in de lengte doormidden. Snijd hele grote stronken nog een keer in de lengte door. Vet een ovenschaal in met boter en verdeel de witlof over de schaal.
  2. Verdeel de ham over de witlof, snijd de ham eventueel in reepjes.
  3. Snijd de ui in blokjes van ongeveer een halve centimeter. Smelt de boter in een pannetje en bak de ui hierin. Voeg zodra de ui glazig is, de bloem toe. Roer -met een houten spatel- de bloem erdoor zodat de roux loskomt van de pan. Laat enkele minuten -op laag vuur- garen, blijf ondertussen wel roeren. Voeg dan de helft van de koude melk toe. Roer met een garde zodat er een mooi glad papje ontstaat. Blijf roeren om klontjes te voorkomen. Zodra de saus begint te pruttelen kan de rest van de melk toegevoegd worden. Laat de saus ongeveer een minuut zachtjes koken, roer wel steeds door. Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  4. Verwarm de oven voor op 200°C. Giet de saus over de witlof. Bak de ovenschotel gedurende 20 minuten op 200°C. Haal de schotel uit oven en verdeel de kaas erover, bak daarna nog ongeveer 10-15 minuten totdat de kaas mooi bruin is.

Lekker met gekookte of gebakken aardappelen!

 ————————————————-

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info. Liever koken én wandelen? 
Kijk dan hier voor meer info.

 

Heb jij deze witlof met ham en kaas gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.

Eén reactie

  1. Pingback: Gesmoorde witlof | Koks in Frankrijk | Kookvakanties | Recepten | Traiteur

Geef een reactie