Ingrediënten
deeg
- 250 bloem
- 150 gram boter
- 125 suiker
- 1 ei
- snufje zout
vulling
- 75 gram (zachte) boter
- 75 gram suiker
- 50 gram amandelmeel
- 50 gram bloem
- 3 grote appels
- appelstroop
1. Maak dan van de bloem, boter, suiker en zout een kruimeldeeg. Doe de ingrediënten in een kom en wrijf met je vingers alles door elkaar tot dat er grove kruimels ontstaan.
2. Voeg dan het ei toe en kneed dit goed door tot dat er een samenhangend deeg ontstaat. Maak een bol van het deeg, druk deze plat, dek het af en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast.
3. Doe (voor de vulling) de zachte boter, amandelmeel, suiker en bloem in kom en klop dit met een mixer door totdat alles gemengd is. Laat dit mengsel even staan en begin ondertussen met de appels.
4. Ontdoe de appels van het klokhuis, snijd ze doormidden en vervolgens in dunne plakken.
5. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het heel even door om het weer soepel te krijgen. Rol het vervolgens uit tot een ronde vorm van ongeveer 4 millimeter. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
6. Verwarm de oven voor op 175°C.
7. Verdeel het mengsel van boter, amandelmeel, bloem en suiker over het deeg. Laat de buitenrand vrij (ongeveer 4 centimeter). Verdeel de appelschijfjes over de vulling. Vouw vervolgens de buitenrand van het deeg over de vulling en appels.
8. Bak de galette 25 tot 35 minuten op 175°C. Laat de galette na het bakken iets afkoelen en bestrijk dan de appels met een beetje appelstroop. Dit geeft een mooie glans en voorkomt uitdrogen.
————————————————-