Deze rode bietenburgers op basis van rode bieten en kikkererwten smaken heerlijk bij couscous en een frisse salade, maar je kunt ze ook, net als een hamburger, tussen een broodje eten.
Voor de bereiding heb je een keukenmachine of staafmixer met bijbehorende hakmolen nodig. De ingrediënten worden gemalen tot een grove puree, daarna tot burgers gevormd en gebakken. Het vormen van de burgers is even wat werk, maar zeker de moeite waard. En als je eenmaal de slag te pakken hebt gaat het een stuk makkelijker. Uiteraard kun je eindeloos variëren met de kruiden en specerijen in de burgers.
Ingrediënten (voor ongeveer 10 stuks):
- 100 gram gedroogde kikkererwten (12 uren laten weken in water)
- 200 gram rode bieten (rauw)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 eetlepels gehakte groene kruiden (peterselie, bieslook of koriander)
- 2 theelepels komijnpoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- sap van een halve citroen
- 75 gram bloem of meel naar keuze (bv tarwe/ kikkererwten/ haver)
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
1. Week de kikkererwten 12 uren in koud water.
2. Giet de kikkererwten af en doe ze in de keukenmachine. Snijd de ui en de knoflook fijn. Schil de rode biet, snijd deze in grove stukken en doe deze samen met de andere ingrediënten (behalve het zout) bij de kikkererwten. Maal de ingrediënten in de keukenmachine tot een puree, er mogen nog stukjes kikkererwt en biet zichtbaar zijn, maar niet te grof. Laat het mengsel voor het bakken ongeveer een half uur staan, zodat het vocht kan worden opgenomen door de bloem.
3. Vorm van de puree ongeveer 10 tot 15 burgers. Je kunt ze zo groot maken als je zelf wilt, maar kleinere burgers zijn makkelijker te bakken.
4. Bak de burgers in wat olie, op halfhoog vuur, tot ze mooi bruin zijn. Bestrooi tijdens het bakken met een beetje zout. Keer ze pas om als de onderkant een mooi korstje heeft, anders breken ze snel door midden. Ze hebben even tijd nodig om te garen.
Serveer direct, lekker met couscous en een frisse salade.
————————————————-