Chinese varkensstoofpot met zwarte bonensaus

Chinees stoofpotje met varkensvlees en zwarte bonensaus

Deze Chinese varkensstoofpot is een echte smaakexplosie en een ware traktatie voor liefhebbers van de Aziatische keuken. Het gerecht is heerlijk pittig en heeft een diepe, rijke smaak dankzij de combinatie van mals gestoofd varkensvlees en de krachtige zwarte bonensaus. Het lange garen zorgt ervoor dat het vlees zo zacht wordt dat het bijna smelt op je tong.

Wat is zwarte bonensaus?

Zwarte bonensaus is een veelzijdige smaakmaker die onmisbaar is in de Chinese keuken. De saus wordt gemaakt van gefermenteerde zwarte boontjes, ook wel zwarte sojabonen genoemd. Dit fermentatieproces geeft de bonen hun kenmerkende intense, hartige smaak, vaak omschreven als “umami”. Het is een smaak die gerechten een unieke, volle dimensie geeft. De saus is vrij krachtig, dus gebruik het met beleid; een kleine hoeveelheid kan al een groot verschil maken. Je vindt zwarte bonensaus in potjes bij de toko of in het Aziatische schap van grotere supermarkten.

Hoe serveer je de stoofpot?

Deze stoofpot is perfect als hoofdgerecht, geserveerd met gestoomde witte rijst of noedels. Je kunt het ook aanvullen met gestoomde of gewokte groenten, zoals broccoli, paksoi of sugarsnaps, voor wat extra kleur en frisheid op het bord. Het gerecht is van zichzelf al behoorlijk hartig, dus een neutrale bijgerecht zoals rijst vormt de perfecte balans.

Tips voor de bereiding

  • Geduld loont: Laat het vlees rustig garen. Het sudderen op een laag vuur zorgt ervoor dat de smaken zich goed ontwikkelen en het vlees heerlijk mals wordt.
  • Zout en kruiden: Omdat zwarte bonensaus van zichzelf al zout is, is het slim om pas op het einde te beslissen of je extra zout of sojasaus toevoegt.
  • Toppings: Maak het gerecht af met een topping van fijngesneden bosui, verse koriander, of een paar schijfjes rode peper voor een frisse en kleurrijke touch.

Met deze Chinese varkensstoofpot breng je de authentieke smaken van de Chinese keuken naar je eigen tafel.

Chinees stoofpotje met varkensvlees en zwarte bonensaus

Chinese varkensstoofpot met zwarte bonensaus

Avatar fotoKoksInFrankrijk
Deze Chinese varkensstoofpot is lekker pittig en vol van smaak. Het vlees is heerlijk mals door het langzame garen en de zwarte bonensaus zorgt voor een lekkere kick.
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 2 uur
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Chinese
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 400 gram hamlappen
  • 1 ui
  • 1 rode peper meer of minder naar smaak
  • 2 centimeter verse gember
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ steranijs
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 2 eetlepels zwarte bonensaus
  • 3 eetlepels zoete ketjap
  • olie om in te bakken
  • zout peper
  • water
  • maiszetmeel
  • citroensap

Bereiding
 

  • Snijd de ui, de peper, de gember en knoflook fijn.
  • Bak de ui, gember en peper, op halfhoog vuur, aan in wat olie. Laat dit ongeveer een minuut of vijf zachtjes bakken. Houd de knoflook nog even achter.
  • Snijd ondertussen de hamlappen in blokjes.
  • Doe het vlees bij de uien in de pan. Bestrooi het vlees tijdens het bakken met zout en peper. Zodra het vlees mooi bruin is kan de knoflook erbij. Roer goed door, bak heel even mee en voeg daarna zwarte bonensaus, ketjap, steranijs, koriander en een kopje water toe.
  • Breng het vlees met de saus aan de kook en laat heel zachtjes pruttelen op heel laag vuur. Als je een ovenbestendige pan gebruikt kun je het vlees verder laten garen in de oven op 90-100°C (ongeveer 2 uren). Een andere optie is de slowcooker, zo'n 5 tot 6 uren op low.
  • Indien gewenst kun je de saus achteraf binden met maiszetmeel. Meng een eetlepel maiszetmeel  met koud water en voeg dit al roerend toe, laat de saus ongeveer een minuut zachtjes koken. Breng de saus indien nodig op smaak met zout, peper en citroensap.
Tags Steranijs, Stoofpotje, Varkensvlees, Zwarte bonen

Chinese stoofpot met varkensvlees en zwarte bonensaus

Heb jij deze Chinese varkensstoofpot gemaakt? Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden. Doe dat via facebook of instagram of laat hieronder een bericht achter.


Ben je fan van deze rijke smaken? Probeer dan ook eens onze babi pangang! Dit klassieke gerecht combineert knapperig geroosterd varkensvlees met een heerlijk zoetzure saus die perfect in balans is.

Klik hier voor het recept en ontdek hoe je dit gerecht zelf thuis kunt maken.

Geef een reactie