Het kost wat tijd en moeite om risotto te maken, maar dat is het zeker waard! Na zo’n 40 minuten heb je een heerlijk bord comfortfood. De laatste 10 minuten hoef je niets meer te doen met de risotto, behalve wachten tot je kunt gaan eten. Dan heb je nog even de tijd om de tafel te dekken en de gebruikte keukengerei op te ruimen.
Een paar tips vooraf:
Gebruik een ruime pan met dikke bodem. Door de dikke bodem wordt de warmte goed vastgehouden. Een ruime pan zorgt ervoor dat de rijst over een groter oppervlak verdeeld wordt.
Zorg ervoor dat de bouillon goed heet is. Zo houdt de rijst constant een hoge temperatuur, en dat komt de smaak ten goede.
Ga op zoek naar goede risottorijst zoals carnaroli, vialone nano of arborio.
Ingrediënten(voor 4 personen)
olijfolie
100 gram spekjes
1 sjalot
1 teentje knoflook
400 gram prei
350 gram risottorijst
1 glas witte wijn
1,2 liter hete bouillon
400 gram zalmfilet
Parmezaanse kaas (hoeveelheid naar smaak)
1 flinke klont boter
zout, peper
Bereidingswijze
1. Snipper de sjalot, snijd de knoflook fijn en snijd de prei in reepjes. Snijd de zalmfilet in blokjes van 1 centimeter.
2. Begin daarna met het bakken van de sjalot en de spekjes (op half hoog vuur, in olijfolie). Voeg na een aantal minuten de prei en de knoflook toe. Bestrooi tijdens het bakken met wat zout. Voeg na ongeveer 2 minuten de rijst toe, roer goed door en bak ongeveer één tot twee minuten op laag vuur mee, de rijst moet glazig zijn. Doe de witte wijn erbij en laat deze inkoken, totdat er geen vocht meer zichtbaar is.
3. Voeg een klein beetje hete bouillon toe, en breng het zachtjes aan de kook. Zodra het vocht is opgenomen door de rijst kan in kleine beetjes de hete bouillon toegevoegd worden. Voeg telkens, zodra het vocht is opgenomen, een soeplepel toe, blijf ondertussen goed roeren. Ga net zolang door totdat de rijst beetgaar is. Voeg nog wat zout en peper naar smaak toe.
4.Zet het vuur uit en leg de rauwe zalm, een klont boter en Parmezaanse kaas op de risotto. Doe het deksel op de pan en laat de risotto 10 minuten staan. De zalm zal rustig garen door de warmte van de risotto. Schep na 10 minuten de zalm, de boter en de kaas door de risotto.
Rasp vlak voor het serveren nog wat kaas over de risotto.
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze site, ga je akkoord met het gebruik hiervan.
Voor meer informatie, onder andere over cookiebeheer, bekijk je:
Cookiebeleid
Welkom bij koks in Frankrijk Wij zijn Joyce en Tom en we wonen in het departement Puy-de-Dôme, in de Auvergne (Frankrijk). Al meer dan tien jaar genieten we volop van alles wat deze regio te bieden heeft. Wij zijn beide gediplomeerd kok, en vinden het heerlijk om met eten bezig te zijn. Meer over ons.
Disclaimer: Sommige links op onze website verwijzen door naar een partnerwebsite. Als je daar vervolgens iets koopt, ontvangen wij een kleine commissie. Je betaalt zelf niets extra. Hartelijk dank voor je ondersteuning!