
Een croque madame is een Franse tosti met ham en kaas tussen de sneetjes brood. De bovenkant wordt bedekt met bechamelsaus en geraspte kaas. Dit wordt vervolgens gegrilled en daarna wordt er ook nog een gebakken ei op gelegd.
Het gebakken ei is het verschil tussen een croque monsieur en een croque madame. De beste kaas voor een croque madame of een croque monsieur is een kaas die goed smelt. Wij kiezen in dit recept voor emmenthaler tussen de sneetjes brood en geraspte gruyère voor op de bechamelsaus.
Een heerlijke luxe tosti dus, en met friet en salade erbij heb je een complete maaltijd.

Croque madame
Ingrediënten
- 10 gram boter
- 10 gram bloem
- 100 ml melk
- zout
- peper
- nootmuskaat
- 4 sneetjes brood
- 2 plakken emmenthaler
- 2 plakken ham
- geraspte gruyère
- 2 eieren
Bereiding
- Verwarm de oven voor op grillstand.
- Begin met het maken van de bechamelsaus. Smelt de boter op laag vuur in een steelpannetje. Voeg de bloem toe en roer goed door. Laat dit heel even bakken zodat de bloem gaart. Voeg de helft van de melk toe en roer dit goed door met een garde. Zodra het aan de kook begint te komen voeg je de rest van de melk toe. Roer weer goed door, breng dit aan de kook en laat het minimaal een minuut doorkoken. Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Beleg de sneetjes brood met ham en kaas. Smeer op de bovenkant een laag bechamelsaus en strooi daar wat geraspte gruyère over. Leg de broodje onder de grill totdat de broodjes krokant zijn en de kaas is gesmolten. Dit kan heel snel gaan, ongeveer drie tot vier minuten kan lang genoeg zijn. Bak ondertussen de eieren.