
Zijn jullie ook zo dol op risotto? Dit recept voor risotto met venkel, prei, ham en Parmezaanse kaas is hier favoriet. Risotto is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te maken en nog een ander voordeel; alles gaat in één pan. Lekker makkelijk toch? Met de ingrediënten kun je eenvoudig variëren, voor een vegetarische variant vervang je de ham door bijvoorbeeld hazelnoten.

Risotto met venkel
Ingrediënten
- olijfolie, gefilterd
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 250 gram prei
- 250 gram venkel
- 350 gram risottorijst
- 1 glas witte wijn
- 1,2 liter hete bouillon
- 200 gram hamblokjes
- Parmezaanse kaas hoeveelheid naar smaak
- 1 flinke klont boter
- zout
- peper
Bereiding
- Snipper de sjalot, snijd de knoflook fijn en snijd de prei en de venkel in reepjes.
- Begin daarna met het bakken van de sjalot (op half hoog vuur, in olijfolie). Voeg na een aantal minuten de prei en de knoflook en de venkel toe. Bestrooi tijdens het bakken met wat zout. Voeg na ongeveer 2 minuten de rijst toe, roer goed door en bak ongeveer twee tot drie minuten op laag vuur mee, de rijst moet glazig zijn.
- Doe de witte wijn erbij en laat deze inkoken, totdat er geen vocht meer zichtbaar is. Voeg een klein beetje hete bouillon toe, en breng het zachtjes aan de kook. Zodra het vocht is opgenomen door de rijst kan, in kleine beetjes, de hete bouillon toegevoegd worden. Voeg telkens, zodra het vocht is opgenomen, een soeplepel toe en blijf ondertussen goed roeren. Ga net zolang door totdat de rijst beetgaar is. Voeg nog wat zout en peper naar smaak toe.
- Zet het vuur uit en doe een klont boter, de ham en de Parmezaanse kaas bij de risotto. Doe het deksel op de pan en laat de risotto 10 minuten staan. Schep na 10 minuten de boter en de kaas door de risotto. Voeg indien nodig nog wat bouillon toe, tot de gewenste dikte.
- TIP: Rasp vlak voor het serveren nog wat kaas over de risotto.
En op het laatst nog wat citroenrasp erdoor, zalig.
Dat is zeker zalig.