
Zelfgemaakte kruidenboter is makkelijk te maken en veel smakelijker dan kant-en-klare kruidenboter uit de supermarkt. Varieer eindeloos met verschillende kruiden en kies voor zachte groene kruiden zoals peterselie of bieslook.
Wij kozen in dit recept voor peterselie, Oost-Indische kers en citroenmelisse. In onze tuin staat volop Oost-Indische kers, en daarvan zijn zowel de bloemen als de blaadjes eetbaar. De smaak is licht pittig, zoals mosterd, dus gebruik er niet teveel van. De citroenmelisse zorgt voor een frisse smaak.
Door de boter op te kloppen voeg je nogal wat lucht toe aan de boter. Hierdoor wordt de structuur mooier, de boter is beter smeerbaar.


Zelf kruidenboter maken
Ingrediënten
- 100 gram boter op kamertemeperatuur
- 1 eetlepel peterselie fijngehakt
- 1 theelepel blaadjes van de Oost-Indische kers fijngehakt
- 1 theelepel citroenmelisse fijngehakt
- 1 teentje knoflook
- zout
Bereiding
- Klop met behulp van een mixer de boter luchtig. Ga door totdat de boter van geel naar wit is verkleurd.
- Pers de knoflook of hak deze zeer fijn.
- Meng de kruiden en de knoflook door de boter.
- Breng de boter op smaak met zout
- Schep de kruidenboter in een bakje en laat het opstijven in de koelkast.
