
Deze citroencake met maanzaad is heerlijk fris en heeft een mooie, subtiele uitstraling. Het zachte geel van de cake met de kleine zwarte stipjes van de maanzaadjes maakt hem net even anders dan een gewone cake. Het glanzende citroenglazuur geeft de finishing touch en maakt dit een perfecte keuze voor elke gelegenheid.
We hebben in het recept bewust wat minder suiker toegevoegd aan de cake, omdat het glazuur al voor voldoende zoetheid zorgt. Hierdoor krijg je een perfecte balans tussen zoet en fris. De citroenrasp in de cake en het citroensap in het glazuur versterken de frisse citroensmaak, zodat elke hap smaakt als een vleugje lente.
Voor elke gelegenheid
Deze cake is een echte allrounder. Hij past perfect bij een feestelijke high tea, een paasbrunch, of gewoon als traktatie bij de koffie of thee.
Extra tips
- Gebruik het liefst biologische citroenen, zodat je de schil veilig kunt gebruiken en de meest intense citroensmaak krijgt.
- Voor een nog feestelijkere uitstraling kun je het glazuur garneren met een paar extra maanzaadjes, geraspte citroenschil of zelfs een takje verse munt.
- Heb je een feestje? Maak de cake een dag van tevoren. Hij blijft heerlijk mals, en de smaken hebben tijd om nog beter in te trekken.
Of je nu een gezellig moment met vrienden wilt creëren of gewoon zin hebt in iets lekkers voor jezelf, deze citroencake met maanzaad is altijd een goed idee.

Citroencake met maanzaad
Materiaal
- cakevorm van 25 cm
Ingrediënten
- 200 gram roomboter
- 150 gram kristalsuiker
- 4 eieren M
- 200 gram bloem
- 4 gram bakpoeder
- rasp van één citroen
- 10 gram maanzaad
- 60 gram poedersuiker
- 3-5 eetlepels citroensap
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 165 °C.
- Vet een cakevorm in met boter en bestrooi daarna met bloem.
- Klop de zachte boter met de mixer, ga net zolang door totdat de boter helemaal wit is klop dan de suiker erdoor.
- Klop daarna 1 voor 1 de eieren erdoor, wacht met het volgende ei tot het eerste ei helemaal is opgenomen.
- Voeg bloem, bakpoeder, citroenrasp en maanzaad toe en spatel dit erdoor. Zorg ervoor dat de bloem is opgenomen.
- Vul de cakevorm met het beslag en bak de cake op 165℃ (zonder hete lucht) in ongeveer 45 minuten gaar.
- Laat de cake na het bakken ongeveer 10 minuten in de vorm afkoelen.
- Stort de cake op een rooster en laat verder afkoelen.
- Maak het glazuur door de poedersuiker te mengen met het citroensap. Meng net zo lang totdat je een dikke, enigszins vloeibare massa hebt. Is het te dik? Voeg dan nog wat citroensap toe.
- Giet de glazuur over de bovenkant van de cake.
