Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

Welkom op onze website. Wij zijn Joyce en Tom, beide kok van beroep. Een aantal jaren geleden zijn wij in de mooie Auvergne, in midden-Frankrijk, neergestreken. Hier runnen we onze chambres d'hôtes (B&B) en daarnaast werken we als traiteur. We koken op locatie voor bijvoorbeeld een verjaardag, bruiloft, dorpsfeest of tijdens een cursus.
Onze B&B gasten kunnen 's avonds aanschuiven voor een heerlijk diner, daarnaast is het ook mogelijk om een kookvakantie bij ons te boeken.

Wij hebben nog 2 kamers (max 4 pers.) vrij voor de kookvakantie in week 36. Aankomst op zondag 3 september, vertrek op zaterdag 9 september. De thema's zijn Franse keuken én vegetarisch. Bel of mail voor meer informatie of om te reserveren.

Image and video hosting by TinyPic

Kerststol met amandelspijs

Weer zo'n typische Hollandse lekkernij die ze hier niet bij de boulangerie verkopen. Gelukkig is het makkelijk zelf te maken en zijn alle ingrediënten, behalve de amandelspijs, hier goed te verkrijgen. De amandelspijs maakten we zelf en ziet erg door de eieren van onze eigen kippen iets geler uit dan de kant-en-klare amandelspijs. De kippen lopen in de vrije natuur en eten daardoor van alles en nog wat. Het vele groenvoer dat ze eten zorgt voor een diepgele dooier.
In de kerststol deden we verder nog walnoten, hazelnoten, dadels, gedroogde abrikozen en rozijnen. Je kunt natuurlijk toevoegen wat je zelf lekker vindt.

Kerststol met amandelspijs

Ingrediënten

* voor de amandelspijs
  • 100 gram gemalen amandelen
  • 100 gram suiker
  • rasp van ½ citroen
  • 1 ei 

1. Meng alle ingrediënten voor de spijs door elkaar en laat dit enkele dagen in de koelkast staan om te rijpen. Je kunt het ook meteen gebruiken, maar door het rijpen zal de spijs lekkerder worden.
 
voor het brood (ongeveer 1350 gram)
  • 450 gram bloem
  • 17 gram gist
  • 325 gram melk
  • 50 gram boter
  • 350 gram gedroogd fruit en noten
  • 7 gram zout
  • 250 gram amandelspijs*
  • extra boter voor het insmeren van het brood na het bakken
  • poedersuiker voor het bestrooien

1. Meng bloem, gist, melk en boter in een kom. Voeg zodra alles gemengd is het zout toe. Kneed ongeveer 10 minuten (met de hand of in de keukenrobot) tot een soepel deeg. Maak er een bol van en doe deze in een kom en dek deze af met een vochtige doek. Laat minimaal 1 uur rijzen, het volume van het deeg moet verdubbelen.

2. Snijd het gedroogde fruit in kleine blokjes en hak de noten fijn.

3. Druk de gerezen bol deeg plat met je vingers en strooi de noten en het fruit erover. Werk de noten en het fruit door het deeg. Dit is een lastig klusje maar wel belangrijk. Als je dit niet goed door heb je straks al het fruit aan één kant van het brood.

4. Maak van het deeg weer een bol, en laat het weer een uur rijzen in een afgedekte kom.

5. Verwarm de oven voor op 200°C

6. Druk het deeg plat tot een dikte van ongeveer 1cm. Maak van de  amandelspijs een rol (iets korter dan de diameter van het deeg) en leg deze op de helft van het deeg. Vouw het deeg dubbel zodat de amandelspijs in het midden zit en druk de randen goed aan. Leg het deeg op een bakplaat en bak ongeveer 40-45 minuten op 200°C.

7. Bestrijk het brood met boter zodra het uit de oven komt. Bestrooi het daarna met poedersuiker.

Kerststol met amandelspijs

Kerststol met amandelspijs

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Topblogs met recepten
mytaste.nl
BlogSociety