Kookvakantie in FrankrijkReceptenindexTraiteurInFrankrijk

Welkom op onze website. Wij zijn Joyce en Tom, beide kok van beroep. Een aantal jaren geleden zijn wij in de mooie Auvergne, in midden-Frankrijk, neergestreken. We werken als met veel plezier als traiteur en daarnaast organiseren we kookvakanties en workshops.

Klik hier voor contactinformatie


Koks in Frankrijk

Lamsbout uit de oven

Joyce & Tom | vrijdag, januari 26, 2018 | ||||
Stoofpotjes zijn hier favoriet. We maken er minimaal twee per week. Het vlees dat je gebruikt om te stoven is vaak smaakvoller dan bijvoorbeeld kipfilet. Stoofvlees is vlees van bijvoorbeeld de poten of de nek van een beest. Spieren die gewerkt hebben dus, en daardoor veel bindweefsel bevatten en dus langer nodig hebben om lekker mals te worden. Stoof bij voorkeur in de oven of in de slowcooker.
Voor stoofpotjes geldt;
de volgende dag nog lekkerder!
Laat de stoof rustig afkoelen en zet het dan in de koelkast. Zorg er wel voor dat het binnen een aantal uren onder de 10°C is en zet het dan in de koelkast. In de winter kun het prima buiten laten afkoelen natuurlijk. In de zomer zet je de pan in een bak ijswater bijvoorbeeld.
Lamsbout uit de oven met veel specerijen
Ingrediënten
  • 1 kleine lamsbout of -schouder (ongeveer 1,5 kg met bot)
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 cm verse gember
  • 1 theelepel fenegriek
  • 4 kardemompeulen
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 kaneelstokje
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 3 theelepels komijnpoeder
  • citroensap van een halve citroen 
  • zout, peper
  • olie om in te bakken
  • 1 eetlepel bloem
  • koud water 
  • 200 ml tomatenpassata

  1. Begin met het aanbakken van de lamsbout in wat olie. Bestrooi het vlees tijdens het bakken met zout en peper. Snijd ondertussen de uien, knoflook en gember.
  2. Haal het vlees uit de pan zodra het mooi bruin is. Bak de uien en de gember aan in het bakvet van het vlees. Kneus de kardemompeulen en voeg deze samen met het venkelzaad, de fenegriek en het kaneelstokjes toe aan de uien. Laat dit ongeveer 10 minuten op halfhoog vuur bakken. Doe daarna de knoflook, paprikapoeder en komijnpoeder erbij en bak dit ongeveer een halve minuut mee.
  3. Pers een halve citroen uit en doe het sap in de pan, voeg ook nog een half kopje water toe en roer het mengsel goed door. Breng het aan de kook en doe het vlees weer in de pan. Laat het vlees ongeveer 4 uren zachtjes pruttelen in de oven op 90°C.
  4. Eet je de stoof de volgende dag? Laat het dan nu koelen en maak morgen de saus af. Eet je het meteen? Maak dan nu de saus af.
  5. Haal het vlees uit de pan. Meng in een eetlepel bloem met een half kopje koud water. Gebruik daarvoor een mini garde of een vork om klontjes te voorkomen. Doe de tomatenpassata bij de saus en breng dit aan de kook. Voeg zodra de saus kookt het bloempapje geleidelijk toe. Roer goed door en laat de saus minimaal een minuut zachtjes koken. Voeg eventueel nog zout en peper naar smaak toe. Warm het vlees op in de saus.

-------------------------------------------------

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info.


Heb jij één van onze recepten gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Topblogs met recepten
mytaste.nl