Appelkoek met honing en walnoten

Koks in Frankrijk | dinsdag, januari 29, 2019 | |||||
Winter is het ideale jaargetijde om te experimenteren in de keuken. We hadden nog wat appels liggen en besloten daar wat mee te bakken. Geen gewone appeltaart, maar iets heel anders. Een smaakvolle, krokante bodem met daar bovenop gekarameliseerde appels. In de bodem verwerkten we naast de standaard ingrediënten zoals boter, bloem en suiker ook nog walnoten, honing, haver en rozijnen.  Wat ons betreft geslaagd en voor herhaling vatbaar.
Appelkoek met honing, walnoten, haver en rozijnen
Ingrediënten (voor een vierkante vorm van 24x24cm)
  • 120 gram boter (in blokjes)
  • 100 gram bloem
  • 75 gram haver
  • 75 gram walnoten
  • 45 gram suiker
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 50 gram rozijnen
  • 45 gram honing
  • 1/2 ei 
  • 8 gram bakpoeder
  • 2 appels
  • beetje boter en suiker om de appels in te bakken 

1.  De de boter, bloem, haver, walnoten, suiker en kaneelpoeder in een de keukenmachine. Gebruik de 'pulse' stand en ga net zo lang door tot er grove kruimels ontstaan.
NB. Heb je geen keukenmachine? Maak dan het kruimeldeeg met de hand. Doe de ingrediënten in een kom en wrijf met je vingers alles door elkaar tot dat er grove kruimels ontstaan.
2. Voeg het halve ei, de honing, de bakpoeder en de rozijnen toe en kneed dit goed door tot dat er een samenhangend deeg ontstaat. Bekleed de bakvorm met bakpapier. Doe het deeg in de vorm en druk met je vingers het deeg uit zodat de bodem bedekt is. Zet het deeg even in de koelkast tot verder gebruik.
3. Verwarm de oven voor op 175°C.
4. Schil de appels en snijd ze in blokjes van ongeveer twee centimeter. Smelt een klontje boter in een koekenpan. Bak de appelstukjes een aantal minuten totdat ze iets bruin kleuren. Bestrooi ze tijdens het bakken met wat suiker. Laat de appelstukjes even staan tot verder gebruik.
5. Zet de bodem in de oven en bak deze vijftien minuten op 175°C. Verdeel daarna de appelstukjes over de bodem en bak nogmaals vijftien minuten op 175°C. Laat de appelkoek na het bakken afkoelen in de vorm.


 ---------------------------------------------

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info.


Heb jij één van onze recepten gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten