Sinaasappelcake met walnoten

Bundt cake met sinaasappel, walnoten en yoghurt icing

Deze sinaasappelcake met walnoten maakten we in onze mooie nieuwe tulband vorm.  Wij hebben een heel arsenaal aan bakvormen in de kast liggen, maar deze hadden we nog niet. Weer eens wat anders dan een gewone cake. En doordat de cake makkelijk te versieren is kun je hem goed voor een feestelijke gelegenheid bakken.

Met de smaak kun je uiteraard variëren. Wij maakten een sinaasappelcake. Door eerst sinaasappelboter te maken heeft de cake een hele rijke sinaasappelsmaak. Iets meer werk, maar zeker de moeite waard.

Ingrediënten (voor een tulband/ bundt bakvorm van 1,75 liter inhoud)
  • 200 gram boter
  • schil van 1 sinaasappel
  • 150 gram kristalsuiker
  • 50 gram ruwe rietsuiker
  • 4 eieren
  • 60 gram yoghurt
  • 300 gram bloem
  • 8 gram bakpoeder
  • 3 theelepels kaneel
  • 100 gram grof gehakte walnoten
voor de icing:
  • 60 gram yoghurt
  • 60 gram poedersuiker
  1. Begin met het maken van sinaasappelboter. Schil de sinaasappel met een dunschiller of een rasp. Hak de schil fijn. Laat de boter op een laag vuurtje in een steelpannetje smelten. Zet het vuur uit zodra de boter gesmolten en roer de sinaasappelschil door de gesmolten boter. Laat dit ongeveer 15 minuten trekken. Giet de boter door een zeef en laat de boter weer opstijven.Verwarm de oven voor op 160°C.
  2. Vet de bakvorm in met boter of olie.
  3. Klop met behulp van een mixer (vlinder) de boter met de suiker luchtig. Voeg een ei toe, en klop net zo lang totdat er een mooi, glad beslag ontstaat. Herhaal dit tot dat alle eieren zijn toegevoegd. Spatel de bloem, kaneel, walnoten en bakpoeder door het beslag. Doe dit ook zo kort mogelijk, tot dat alles gemengd is.
  4. Schep het beslag in de bakvorm. Bak de cake in 55-60 minuten op 160°C. Controleer de gaarheid met een satéprikker. De cake is gaar als de prikker er droog uitkomt.
  5. Maak ondertussen de icing. Meng de yoghurt met de poedersuiker tot een glad mengsel. Zet in de koelkast tot verder gebruik.
  6. Laat de cake na het bakken 5 minuten in de vorm zitten. Stort de cake daarna op een taartrooster en laat de cake goed afkoelen. Zodra de cake is afgekoeld kan de icing over de cake gegoten worden.

 

 

 ————————————————-

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info. Liever koken én wandelen? 
Kijk dan hier voor meer info.

 

Heb jij deze sinaasappelcake gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.
 
 
Bundt cake met sinaasappel, walnoten en yoghurt icing

Geef een reactie