Brood met stukjes banaan erin, bananenbrood dus. Dit recept is een variant op Fries suikerbrood. Door een deel van de suikerklontjes door stukjes gedroogde banaan en walnoten te vervangen, ontstaat dit lekkere bananenbrood. Gebruik je liever verse banaan? Dan is deze bananencake aan te raden.
Ingrediënten (voor 1 brood, bakblik 24-26 cm)
- 340 gram bloem
- 18 gram verse gist (of 7 gram gedroogde)
- 7 gram zout
- 20 gram boter
- 210 gram melk (lauwwarm)
- 75 gram kleine suikerklontjes
- 75 gram (half)gedroogde banaan
- 50 gram grof gehakte walnoten
- 2 theelepels koekkruiden
- extra boter om de vorm in te vetten en om het brood mee te bestrijken
Bereiding
- Meng de bloem, gist, boter, zout en melk door elkaar. Let er goed op dat het zout niet direct in aanraking komt met de gist! Meng net zo lang (met de hand of mixer met deeghaak) totdat er een deeg ontstaat. Ga dan nog 10 minuten door met kneden.
- Laat het deeg in een afgedekte kom rijzen totdat het volume is verdubbeld (minimaal een uur op kamertemperatuur). Vet een cakeblik van 24-26cm in met boter.
- Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestrooide werkbank. Sla het deeg met de hand plat tot een platte ovale vorm. Leg de suikerklontjes, banaan, walnoten en koekkruiden in het midden van het deeg en vouw de rest van het deeg om de vulling. Werk de vulling goed door het deeg.
- Vorm het deeg zodat het in het bakblik past. Leg het deeg in de vorm, dek het deeg af en laat het deeg nogmaals een uur op kamertemperatuur rijzen.
- Bak het brood 30-40 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven op 200°C. Stort het brood zo snel mogelijk na het bakken op een rooster, smeer de bovenkant in met roomboter en laat het brood afkoelen.
————————————————-