Kerst dessert: Bûche de Noël

Zelf kerst dessert maken, bûche de noël. Klassiek Frans dessert.
Een ‘bûche de noël’, of kerstboomstam, is in Frankrijk een traditioneel dessert rond de kerst. Gebak in de vorm van een boomstam. Het gebak bestaat uit een opgerolde cake en een vulling van botercréme met gele room erdoor. De buitenkant werk je mooi af zodat het gebak ook echt op een boomstam lijkt.
Het kost wel wat tijd, maar het is zeker de moeite waard. Het prettige is dat het gebak een dag na bereiding nog beter smaakt. Ideaal voor de kerstdagen dus. Bewaar de bûche in de koelkast.

Ingrediënten

voor de cake rol
 • 5 eieren, gesplitst
 • 140 gram suiker
 • 60 gram bloem
 • 20 gram maïzena
 • 40 gram cacaopoeder
voor de créme (binnen- en buitenkant)
 • 4 eidooiers
 • 400 gram melk
 • 20 gram maïzena
 • 20 gram bloem
 • 125 gram suiker
 • 1/2 kopje sterke koffie (koud)
 • 2 eetlepels cacaopoeder
 • 150 gram boter

Bereiding cakerol

 1. Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat van ongeveer 30×40 cm met bakpapier.
 2. Klop de eidooiers met 100 gram suiker boven een kom heet water.  Klop de eidooiers witschuimig. Haal de kom met eidooiers van de kom met heet water en klop nog even door totdat het ei-suiker mengel enigszins is afgekoeld.
 3. Klop de eiwitten stijf met 40 gram suiker op dezelfde manier als punt 2.
 4. Spatel de eiwitten door de dooiers en zeef de bloem, maïzena en cacaopoeder boven het eimengsel en spatel het geheel door elkaar.
 5. Verdeel het beslag over de bakplaat en strijk het glad met een paletmes. Bak de cake 10 minuten op 180°C. Zodra de cake uit de oven komt kun je deze vast oprollen. Rol de cake vanaf de kort kant, met bakpapier er nog onder. Laat de cake zo afkoelen. Hierdoor neemt de cake alvast de goede vorm aan en zal deze straks bij het vullen makkelijker oprollen en minder scheuren.

Bereiding crème pâtissière

 1. Klop de eidooiers met suiker, bloem en maïzena tot een glad mengsel.
 2. Verwarm de melk in een pan. Doe een derde van de melk bij het eidooier mengsel en klop goed door met een garde. Giet dit weer terug bij de resterende melk in de pan. Gaar het mengsel in ongeveer 5 minuten op laag vuur en blijf daarbij kloppen. Laat crème pâtissière afkoelen.

Bereiding vulling binnenkant

 1. Klop 75 gram boter luchtig. Meng daar de helft van de afgekoelde crème pâtissière en de koude koffie door. Klop nog even goed door.
 2. Zodra de cake is afgekoeld kan de koffievulling verdeeld worden over de cake. Zorg ervoor dat de cake goed los is van het bakpapier voordat je de vulling er op smeert. Laat aan de buitenkanten ongeveer 1 cm vrij. Rol dan de cake op laat hem daarna koelen in de koelkast.

Bereiding créme buitenkant

 1. Klop 75 gram boter luchtig. Meng daar de andere helft van de afgekoelde crème pâtissière en de cacaopoeder door. Klop nog even goed door.
 2. Snijd de zijkanten van de boomstam af zodat de randen mooi strak zijn. Verdeel de créme over de buitenkant van de boomstam. Gebruik hiervoor een paletmes. Maak met behulp van een vork groeven in de créme.
Bewaar de boomstam in de koelkast.

 ————————————————-

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info. Liever koken én wandelen? 
Kijk dan hier voor meer info.

 

Heb jij deze bûche de Noël gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.
 
 
Klassiek Frans kerst dessert: bûche de noël - kerst boomstam

Geef een reactie