Taartje met chocolademousse en karamel

Taartje met chocomousse en karamel
Dit taartje met chocolademousse is niet één van de makkelijkste recepten op onze website, maar op veler verzoek, na het posten van de foto op facebook en instagram, toch geplaatst. Het opschrijven van het recept was ook al niet eenvoudig, lees het even goed door voordat je aan de slag gaat.
Het taartje bestaat uit kapsel (cake) en chocolademousse. De chocolademousse is verrijkt met mascarpone voor de volle smaak en eiwit om het wat luchtiger te maken. Ook hebben we gelatine toegevoegd, zodat je de perfecte consistentie krijgt. We zijn benieuwd naar jullie taartjes! En mochten er onduidelijkheden zijn in het recept, laat het ons dan weten.


Ingrediënten en bereiding (voor 4-6 porties)

Voor de cake

  • Splits 1 ei. Doe het eiwit in een vetvrij (rvs) kommetje.
  • Meng 1 eidooier  met 12 gram suiker
  • Meng 20 gram bloem met 25 gram maismeel en 3 gram bakpoeder
  • 1 eiwit
  • 25 gram suiker

Meng het eidooier/suikermengsel door het bloem/maismeel/bakpoedermengsel.

Verwarm de oven voor op 160°C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier.

Klop het eiwit in een vetvrije kom tot slappe pieken, voeg dan de suiker in gedeeltes toe, klop ondertussen gewoon door en ga door tot stijve pieken.

Klop de helft van het eidooiermengsel door het eiwit tot een homogene massa. Spatel vervolgens de andere helft er luchtig door.

Smeer het mengsel uit over de bakplaat. Bak ongeveer 20 minuten op 160°C. Laat de cake na het bakken afkoelen op een taartrooster.

Voor de chocolademousse

  • 4 gram gelatine

Laat de gelatine weken in een bodempje koud water.

Splits 1 ei. Doe het eiwit in een vetvrij (rvs) kommetje.

  • 100 gram melk
  • 15 gram cacaopoeder
  • 1 eigeel
  • 15 gram suiker
  • 100 gram pure chocolade in blokjes

Maak  met het eigeel een crème anglaise. Dat gaat als volgt: verwarm de melk in een steelpan. Klop de eidooiers met 15 gram suiker los in een ruime kom. Giet een derde van de verwarmde melk bij de eidooiers met suiker, klop goed door en giet het geheel weer terug in de pan. Verwarm het mengsel op laag vuur, en blijf daarbij voortdurend roeren met een houten lepel. Het mengsel mag niet koken. De crème anglaise is klaar zodra het mengsel dik begint te worden. Dit kun je testen door met een vinger door de crème anglaise op de houten lepel te vegen. Blijft de streep zichtbaar dat is het klaar en kan het vuur uit. Zo niet, nog even blijven verwarmen en roeren.

Zodra de crème anglaise klaar is kunnen de geweekte gelatine en de blokjes chocolade toegevoegd worden. Doordat de crème anglaise nog warm is, lossen de gelatine en de chocolade op. Roer goed door en laat dit goed afkoelen.

  • 1 eiwit
  • 35 gram suiker

Klop het eiwit met behulp van een mixer stijf. Voeg de helft van de suiker toe zodra het eiwit helemaal wit en schuimig is, ga daarna door met kloppen totdat je met het eiwit stijve pieken kan maken, en voeg ondertussen de rest van de suiker toe.

  • 200 gram gram slagroom
  • 50 gram suiker

Klop de slagroom met de suiker stijf.

  • 150 gram mascarpone

Klop de mascarpone los.

Klop de mascarpone door de afgekoelde crème anglaise, spatel hier de slagroom door en spatel tot slot het eiwit er door.

Snij de cake in twee plakken. Bedek de bodem van een rechthoekige of vierkante bakvorm met een plak cake.  Verdeel de helft van de chocolademousse over de cake. Leg daar weer een plak cake op en tot slot de rest van de chocolademousse. Laat de taart minimaal 6 uren op stijven in de koelkast.

De taart kan vlak voor het serveren versiert worden met karamel. Maak karamel door ongeveer 150 gram suiker te verhitten in een steelpan. Laat de suiker karameliseren tot de gewenste kleur en giet het dan uit op een groot stuk bakpapier (op een bakplaat of in een bakvorm bijvoorbeeld). Laat dit uitharden en maal of hak het daarna tot gruis. Strooi vlak voor het serveren wat cacaopoeder en karamel over de taartjes.

 ————————————————-

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info. Liever koken én wandelen? 
Kijk dan hier voor meer info.

 

Heb jij dit taartje met chocolademousse gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.
 
 
 
 

Geef een reactie