Een echte Franse klassieker: Coq au vin

Franse klassiekers: recept voor coq au vin
Coq au vin, een echte Franse klassieker mag natuurlijk niet ontbreken op koks in Frankrijk. We maakten dit gerecht uiteraard al heel vaak voor onze gasten, tijdens kookvakanties mét onze gasten en ook gewoon voor ons zelf. Deze week stond de coq au vin op het menu voor een etentje met de plaatselijke gymclub en werd het recept door onze Franse dorpsgenoten goedgekeurd.

De groente hebben we apart geserveerd omdat dit mooier presenteert. De wortels behouden zo hun frisse kleur. Wij gebruikten kip in plaats van haan voor dit recept, omdat dit makkelijker verkrijgbaar is.

Ingrediënten (voor 4 porties)
  • 4 kippendijen
  • 100 gram spekjes
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm
  • halve eetlepel tomatenpuree
  • paar druppels worcestersaus
  • 2 glazen rode wijn
  • boter en olie om in te bakken
  • 1 eetlepel bloem
  • 100 ml water of kippenbouillon (koud)
  • zout en peper
  • 200 gram wortels
  • 200 gram champignons
  • gehakte peterselie voor de garnering
Bereidingswijze
  1. Snijd de ui en de knoflook fijn.
  2. Haal het vel van de kip. Bak de kip op half hoog vuur aan in boter en olie. Bestrooi de kip tijdens het bakken met zout en peper.
  3. Zodra de kip mooi bruin is kan deze uit de pan. Leg de kip even apart. Bak de ui en de spekjes en de laurier en tijm aan in het bakvet van de kip. Laat de uien en de spekjes garen op half hoog vuur. Bak daarna de knoflook nog één minuutje mee. Doe de tomatenpuree en worcestersaus erbij en bak dit heel even mee.
  4. Doe steeds een beetje rode wijn erbij. Voeg telkens een flinke scheut toe zodra al het vocht is verdampt. Ga zo door tot dat je alle wijn hebt toegevoegd. Doe hier een eetlepel bloem bij, roer goed door en bak dit ongeveer een minuut op half hoog vuur. Voeg de helft van de koude bouillon of water toe, roer goed door met de garde, en voeg zodra de saus begint te koken de rest toe. Breng de saus aan de kook, voeg zout en peper naar smaak toe en doe de kip erbij.
  5. Breng het geheel aan de kook en laat de kip minimaal een uur op heel laag vuur zachtjes stoven. Nog lekkerder is het om de kip te laten garen in de oven (2 uren op 120 °C of 4 uren op 90°C) of in de slowcooker.
  6. Serveer de coq au vin met gesmoorde wortels, gebakken champignons en rijst of aardappelpuree. Garneer met fijngehakte peterselie.

Naar goed Frans gebruik maak je je bord schoon met stuk lekker brood!

 ————————————————-

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info. Liever koken én wandelen? 
Kijk dan hier voor meer info.

 

Heb jij deze coq au vin gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.
Een echt Franse klassieker: coq au vin - kip in rode wijnsaus

2 reacties

  1. Ooh, ziet er supergaaf uit! 🙂

Geef een reactie