Kerstmenu: 5 hoofdgerechten met vlees

Ben je op zoek naar inspiratie voor het kerstmenu? Wij hebben vijf hoofdgerechten met vlees voor je op een rijtje gezet.
Ben je op zoek naar inspiratie voor kerstmenu hoofdgerechten? Wij hebben vijf hoofdgerechten met vlees voor je op een rijtje gezet. Stuk voor stuk gerechten die je één of twee dag(en) van te voren kan bereiden. Lekker makkelijk toch? Op de dag zelf warm je het gerecht op en bereid je de bijpassende garnituur

  • Daube à la Provençale
Rundvlees op z’n Provençaals is een heerlijke stoofpot uit de Provence. De bereiding van dit gerecht verdeel je over twee dagen. Op dag één stoof je het vlees en op dag twee maak je de saus en de garnituur. De saus is heerlijk vol van smaak door onder andere witte wijn, cognac en spekjes. Als garnituur kun je bijvoorbeeld aardappelpuree, gekookte aardappelen of couscous serveren.
Heerlijk recept voor het kerstmenu: Daube à la Provençale
  • Blanquette de veau
Een andere Franse klassieker is blanquette de veau. Het is een smakelijke en volle kalfsragout. De saus is wit, zoals de naam al zegt. Het vlees bak je dus niet aan, maar gaar je in de bouillon. De bouillon gebruik je dan weer om saus van te maken. Om het gerecht iets luxer te maken, zou je nog paddenstoelen kunnen toevoegen. Bij de blanquette serveer je rijst en een goede ‘baguette’. Geroosterde of gesmoorde wortels zijn er ook heerlijk bij.
Hoofgerecht voor kerst: blanquette de veau | kalfsragout
3. Parelhoen met bier, spek en pruimen

In Frankrijk staat dit gevogelte vaak rond de feestdagen op het menu. De smaak is meer uitgesproken dan die van kip en het vlees is iets donkerder van kleur. Lekker met een rijke saus met sterke smaken. Dit recept kan trouwens ook prima met kip gemaakt worden. Ook dit stoofpotje kan prima een dag van te voren bereid worden. Dit gerecht combineert goed met aardappelpuree en zuurkool, pompoen of spinazie.

Heerlijk recept voor het kerstmenu: Parelhoen gestoofd in bier
4. Indiase lamscurry

Een minder klassiek gerecht voor op het kerstmenu is deze Indiase lamscurry. Een verrassend hoofdgerecht voor als je het eens over een andere boeg wilt gooien. Door het vlees aan één stuk te serveren ziet het er meteen luxe uit. De groente zit door de curry en als garnituur hoeft er alleen nog maar rijst gekookt te worden. Naan (Indiaas brood) is er ook erg lekker bij. Het vlees kun je een dag van te voren bereiden. Op de dag zelf verwarm je curry en voeg je nog pompoen en bloemkool toe.

Op zoek naar een lekker hoofdgerecht voor op het kerstmenu? Heerlijke Indiase lamscurry
5. Coq au vin

Kip in rode wijnsaus is zo’n klassieker die iedereen wel kent en wel eens gegeten heeft, maar die zeker niet zal misstaan op het kerstmenu. Zoals met alle stoofgerechten smaakt de coq au vin nog lekkerder als je deze een dag van te voren bereid. Scheelt je ook nog een hoop stress ook. Lekker met wortels, champignons en aardappelpuree of rijst.

Deze Franse klassieker past prima op het kerstmenu

————————————————-

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info. Liever koken én wandelen?
Kijk dan hier voor meer info.

Heb jij één kerstmenu hoofdgerechten gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.

Geef een reactie