
Deze pittige groentestoof met harissa is erg lekker en valt altijd bij iedereen in de smaak. De stoofpot is vegetarisch en je kunt er uiteraard zelf voor kiezen om er nog vlees bij de serveren. Merguezworstjes of kipfilet bijvoorbeeld. Wij eten deze stoofpot vaak met couscous.
De pittigheid in het gerecht komt van de harissa. Harissa is een puree van tomaten, rode pepers, komijn, koriander en knoflook. Het wordt veel gegeten in Noord-Afrikaanse landen. Harissa kun je heel goed zelf maken, maar ook net zo goed in de winkel kopen. Het wordt veelal verkocht in handige tubes. Wij gebruiken de harissa van Le phare du cap bon, in Nederland onder andere bij de AH te koop.

Pittige groentestoof met harissa
Ingrediënten
- 1 ui
- 300 gram wortels
- 6 dadels
- 2 paprika’s
- 1 courgette
- 1 of 2 teentjes knoflook
- 3 grote tomaten
- 2 laurierblaadjes
- 1 kaneelstokje
- 1 theelepel komijnzaadjes
- 3 theelepels harissa meer of minder naar smaak
- 1 klein blik kikkererwten
- zout peper
- olie om in te bakken
Bereiding
- Snijd de ui in grove stukken en de wortels in plakken. Ontpit de dadels en snijd ze in reepjes. Snijd de paprika in reepjes, verwijder de kern van de courgette en snijd deze in plakjes. Snijd de knoflook fijn en de tomaat in blokjes.
- Bak de wortel, ui en dadels met de laurier, het kaneelstokje en de komijnzaadjes aan in wat olie in een ruime stoofpan. Bestrooi tijdens het bakken met zout. Laat dit op halfhoog vuur bakken totdat de wortels bijna gaar zijn. Voeg eventueel tijdens het bakken een scheutje water toe.
- Doe de paprika’s erbij en laat deze een paar minuten meebakken. Voeg dan de harissa, knoflook, courgette en tomaat toe. Laat dit zachtjes een aantal minuten pruttelen en voeg tot slot de kikkererwten toe en warm goed door. Breng de stoofpot indien nodig op smaak met zout en peper.