Franse kaas

Franse kaas uit de Auvergne; bleu d'Auvergne, fourme d'Ambert, Cantal, Saint-Nectaire en Salers

Franse kaas, wie is er nou niet dol op? Elke regio in Frankrijk heeft zijn eigen kaas, of eigenlijk kazen. Er wordt geschat dat er minimaal 1200 verschillende soorten kaas gemaakt worden in Frankrijk. Volgens sommige bronnen zelfs 2000 verschillende soorten.

Ook in de Auvergne wordt er volop kaas gemaakt. Van de lekkerste lokale geitenkaasjes tot de welbekende bleu d’Auvergne. Maar welke kaas komt uit Auvergne? Hieronder de vijf bekendste kazen uit de Auvergne op een rijtje. Deze vijf kazen uit de Auvergne hebben allemaal het AOC keurmerk. De aanduiding AOC – Appellation d’Origine Contrôlée – betekent dat de oorsprong  van de kaas beschermd en gecontroleerd wordt.

Kaas uit de Auvergne

Bleu d’Auvergne is een geurige, romige blauwschimmelkaas met een nootachtig aroma. Heerlijk als onderdeel van het bekende kaasplankje tussen hoofdgerecht en dessert. Koks gebruiken deze kaas ook graag in voorgerechten bijvoorbeeld in combinatie met appel en witlof of bij een hoofdgerecht in een saus bij een biefstuk.

Franse kaas bleu d'Auvergne

Franse kaas - kaas uit de Auvergne - Fourme d'Ambert

De Fourme d’Ambert is net als de bleu d’Auvergne een blauwe kaas die minimaal 28 dagen heeft gerijpt. De kaas is vernoemd naar het gebied waar deze gemaakt wordt. Fourme d’Ambert is iets milder van smaak dan de bleu d’Auvergne.

Cantal is een zeer smaakvole kaas en is te verkrijgen in drie variaties. Cantal jeune – jonge Cantal die 1 tot 2 maanden heeft gerijpt. De smaak is licht zoetig. Cantal entre-deux – belegen Cantal, deze heeft 3 tot 7 maanden gerijpt. De smaak is vol en pittig. Cantal vieux – oude Cantal die langer dan 8 maanden heeft gerijpt. De korst is dikker en smaak kruidig en pittig.

Franse kaas - kaas uit de Auvergne - Cantal

Verse, lichtgerijpte kaas, oftewel tome fraîche du Cantal wordt in de keuken gebruikt om de bekende gerechten truffade en aligot mee te maken.

Franse kaas - kaas uit de Auvergne Saint-Nectaire

De Saint-Nectaire was de eerste kaas uit de Auvergne met het AOC keurmerk. Het is een platte, ronde kaas. De kaas is zacht en romig en heeft licht- tot donkergrijze korst. De smaak is romig en nootachtig. Heerlijk op een kaasplankje of bijvoorbeeld in een ovenschotel met aardappel.

Salers is een harde kaas die in een heel klein gebied geproduceerd wordt. De kaas heeft minimaal 3 maanden gerijpt en wordt uitsluitend gemaakt tussen half april en half november. Salers wordt gemaakt van rauwe melk van de Salers koe. De smaak is fruitig, bloemig en nootachtig.

Franse kaas - kaas uit de Auvergne - Salers

Route des Fromages AOC d’Auvergne

Wie in de buurt is kan de route des fromage AOC d’Auvergne volgen. Je kunt op deze website de route downloaden. De route leidt langs boerderijen, melkerijen en rijpingskelders. De producenten werken op traditionele wijze en vertellen graag over hun vak.

Wil je tijdens één van onze kookvakanties deze heerlijke kazen proeven? 

Geef een reactie