Rode kool maken is makkelijker dan je denkt en het smaakt ook nog eens stukken beter dan kant-en-klare. In dit recept gebruiken we appelstroop, dat geeft de het een heerlijke frisse en zoete smaak. Lekker met aardappelpuree en stoofvlees.
Door de groente te smoren en de azijn pas aan het einde van de bereiding toe te voegen, krijg je een smaakvol, zacht eindresultaat. Lekker met aardappelpuree en stoofvlees.
Wij maken altijd graag een dubbele portie van deze groente. Wil je een keertje makkelijk? Dan haal je een portie uit de vriezer.
Zelf rode kool maken
Ingrediënten
- 800 gram rode kool
- 1 klont boter
- zout
- 1 kaneelstokje
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 1 kopje water
- 2 eetlepels appelstroop
- 2 eetlepels (cider)azijn
Bereiding
- Snijd de rode kool in hele dunne reepjes.
- Smelt de boter in een ruime pan en doe de rode kool hierbij. Bak de rode kool een aantal minuten op halfhoog vuur. Schep tijdens het bakken voortdurend om en bestrooi de rode kool met wat zout.
- Zet het vuur zo laag mogelijk en voeg water, laurier, kruidnagels en kaneel toe. Doe het deksel op de pan en laat de rode kool 10-20 minuten zachtjes stoven. Roer de rode kool af en toe doe en voeg zo nodig nog wat water toe. Proef af en toe de kool gaar is (of zacht genoeg naar eigen smaak).
- Zodra de rode kool gaar is kan, indien nodig, het overtollig vocht worden afgegoten. Breng de rode kool op smaak met appelstroop en azijn toe, roer goed door en proef of de rode kool goed op smaak is. Voeg eventueel meer appelstroop, azijn en/ of zout toe.