Uit eten in Frankrijk: Fait maison

Uit eten in Frankrijk: Logo 'fait maison'

Bij vakantie hoort voor de meeste mensen lekker uit eten gaan en de lokale keuken ontdekken. En dat natuurlijk het liefst in leuke kleine dorpjes waar je bijna geen toerist tegenkomt, en je gemoedelijk tussen de lokale bevolking zit. De kaart is, uiteraard, in het Frans en kan voor sommigen nogal een uitdaging zijn. Ook kunnen er verschillende logo’s worden gebruikt op de kaart. Één van deze logo’s is een steelpan met een dak. Dit logo staat voor ‘fait maison’, oftewel ‘huisgemaakt. Deze afbeelding kom je sinds 2013 regelmatig op een menukaart tegen.

Uit eten in Frankrijk: logo Fait maison

Maar wat betekent het logo ‘fait maison’ eigenlijk?
Het logo wil zeggen dat een gerecht ter plekke is bereid op basis van rauwe ingrediënten. Dat kan gelden voor de hele kaart, of voor een aantal gerechten, en in dat geval vind je het logo op de menukaart vóór het betreffende gerecht. Soms worden alleen de woorden ‘fait maison’ gebruikt in plaats van het logo.
Kies je voor een gerecht met dit logo dan kun ervan uit gaan dat er geen industriële poedertjes gebruikt worden voor je crème brulée of mousse au chocolat en dat de bœuf bourguignon niet uit een emmer of blik komt.
Uiteraard zijn er uitzonderingen voor bepaalde halffabricaten en eindproducten die wel gebruikt mogen worden. Zo hoeven de koks niet uren extra in de keuken te staan om hun eigen brood te bakken, boter te karnen of olie te persen. Andere uitzonderingen zijn bijvoorbeeld kaas, charcuterie, gekonfijt fruit, wijn en fond.

De volledige regelgeving rondom het voeren van het logo ‘fait maison’.
Heb jij één van onze recepten gemaakt? Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden. Doe dat via facebook, twitter of instagram of laat hieronder een bericht achter.

Geef een reactie