Heel Holland bakt: bokkepootjes

Joyce & Tom | maandag, oktober 12, 2015 | ||||||||
Bokkepootjes, we waren ze al bijna vergeten. Hier vind je ze namelijk niet in de supermarkt en ook niet bij de bakker. En, om eerlijk te zijn, we hebben ze niet gemist. Toch werden we door de laatste uitzending van Heel Holland bakt geïnspireerd om ze te gaan bakken. 
Huisgemaakte bokkepootjes zullen toch zeker vele malen beter smaken dan die voorverpakte industriële koekjes uit de supermarkt? Wij namen de proef op de som. Bij gebrek aan amandelmeel gebruikten we trouwens walnotenmeel. En doordat de gladde spuitmond spoorloos verdwenen bleek, moesten we een gekartelde gebruiken. Verder is alles goed gegaan. De koekjes smaken heerlijk en zijn trouwens na een dag nóg lekkerder. En inderdaad niet te vergelijken met supermarkt koekjes.
Heel Holland bakt: bokkepootjes
Ingrediënten (voor 12-15 bokkepootjes)

voor de koekjes
  • 2 eiwitten
  • 80 gram suiker
  • snufje zout
  • 70 gram amandelmeel
  • 25 gram poedersuiker
  • 15 gram bloem
  • 50 gram geschaafde amandel

voor de vulling (botercréme + créme pâtissière)
  • 2 eidooiers 
  • 200 ml melk
  • vanillestokje
  • 10 gram bloem
  • 10 gram maïzena
  • 80 gram suiker
  • 50 gram boter

voor de topping
  • 50 gram chocolade
  • 50-100 ml water   

Werkwijze
koekjes
1.  Klop de eiwitten stijf en voeg daarbij geleidelijk de suiker en daarna een snufje zout toe. Verwarm de oven voor op 180°C. 

2. Meng amandelpoeder, poedersuiker en bloem door elkaar en spatel dit door het eiwit.

3. Doe het beslag in een spuitzak met gladde spuitmond, en spuit (minimaal) 24 koekjes van dezelfde grootte op een met bakpapier beklede bakplaat. Strooi het amandelschaafsel over de koekjes. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten op 180°C.

vulling
4. Snijd het vanillestokje open, schraap de zaadjes eruit en doe deze met de melk in de pan, breng dit langzaam aan de kook. 

5. Klop de de suiker door de eidooiers, klop hier de maïzena en de bloem door. 

6. Schenk al kloppend met een garde, een derde van de hete melk bij het eimengsel. Giet dit dan weer bij de overgebleven melk in de pan en laat het op laag vuur -al kloppend- binden, laat de crème een aantal minuten zachtjes doorkoken, blijf kloppen om aanbranden te voorkomen. 

7. Laat de crème afkoelen. Klop ondertussen de boter luchtig. Zodra de crème is afgekoeld kan deze door de boter geklopt worden. Doe de botercrème in een spuitzak met gladde spuitmond en laat dit even koelen in de koelkast. 

topping 
8. Smelt de chocolade met de helft van het water in een pannetje op heel laag vuur. Blijf voortdurend roeren om aanbranding te voorkomen. Zet ook af en toe het vuur uit, de warmte van het pannetje laat de chocolade smelten. Is het nog niet genoeg gesmolten, zet dan het vuur nog even aan.

9. De topping is klaar wanneer de chocolade volledig gesmolten is en mooi glanst. Is het nog te korrelig? Voeg dan nog een beetje water toe en verwarm het nog even.

samenstellen
10. Spuit de botercrème op de helft van de koekjes. Druk er voorzichtig een koekje bovenop. Dip de zijkanten in de chocolade.

Bewaar de bokkepootjes in een afgesloten bakje in de koelkast. De dag na het maken smaken ze nog lekkerder!
Heel Holland bakt: bokkepootjes


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

MEER RECEPTEN

Topblogs met recepten
mytaste.nl
BlogSociety