Risotto met boerenkool, spruitjes en pompoen

Risotto met wintergroente

Met risotto kun je eindeloos variëren. Deze keer maakten we een goed gevulde risotto met wintergroente en spekjes. Een heerlijk bord vol comfortfood.

Een paar tips vooraf:
  • Gebruik een ruime pan met dikke bodem. Door de dikke bodem wordt de warmte goed vastgehouden. Een ruime pan zorgt ervoor dat de rijst over een groter oppervlak verdeeld wordt.
  • Zorg ervoor dat de bouillon goed heet is. Zo houdt de rijst constant een hoge temperatuur, en dat komt de smaak ten goede.
  • Ga op zoek naar goede risottorijst zoals carnaroli, vialone nano of arborio.
Ingrediënten (voor 4 porties)
  • olijfolie
  • 200 gram spekjes
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 800 gram groente (pompoen, spruitjes en boerenkool)
  • 350 gram risottorijst
  • 1 glas witte wijn
  • 1,2 liter hete bouillon (bv groente- of kippenbouillon)
  • Parmezaanse kaas (hoeveelheid naar smaak)
  • een flinke klont boter
  • zout, peper
Bereidingswijze

1. Snipper de sjalotten en snijd de knoflook fijn. Snijd de pompoen in blokjes, halveer de spruitjes en snijd de boerenkool in reepjes.

2. Bak de sjalotten en de spekjes op halfhoog vuur in een beetje olijfolie. Voeg na een aantal minuten de pompoen, spruitjes en knoflook toe. Bestrooi tijdens het bakken met wat zout. Voeg na een aantal minuten de rijst toe, roer goed door en bak ongeveer één tot twee minuten op laag vuur mee, de rijst moet glazig zijn. Doe de witte wijn erbij en laat dit inkoken totdat er geen vocht meer zichtbaar is.

3. Voeg een klein beetje hete bouillon, en breng het zachtjes aan de kook. Zodra het vocht is opgenomen door de rijst, kan in kleine beetjes de hete bouillon toegevoegd worden. Voeg telkens, zodra het vocht is opgenomen, een soeplepel toe, blijf ondertussen goed roeren. Ga net zolang door totdat de rijst beetgaar is. Voeg nog wat zout en peper naar smaak toe.

4. Roer de boerenkool door de risotto en voeg Parmezaanse kaas en een klont boter toe. Zet het vuur uit, doe het deksel op de pan en laat de risotto tien minuten staan. Roer vlak voor het serveren nog een keer goed door en rasp nog wat extra kaas over de risotto.

 ————————————————-
Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info. Liever koken én wandelen? 
Kijk dan hier voor meer info.
Heb jij deze risotto met wintergroente gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.
 
 
Winterse Risotto met boerenkool, spruitjes en pompoen

Geef een reactie