Wegwijs in de Franse supermarkt: tarwebloemsoorten

Wegwijs in de Franse supermarkt: bloem


Hoe kies de de juiste soort bloem in de Franse supermarkt? Stel je bent in Frankrijk en je hebt bloem of meel nodig om iets te bakken. Je gaat naar de supermarkt en je ziet zoveel verschillende soorten dat je niet meer weet welke je moet kiezen.

Bij tarwebloem of -meel in de Franse supermarkt kun je op de verpakking de uitmalingsgraad vinden. Dat is het percentage van de hele tarwekorrel dat uiteindelijk in de meel terecht komt. Dit wordt aangegeven met een T en een getal erachter, des te hoger het getal, des te hoger de uitmalingsgraad. Volkorenmeel heeft bijvoorbeeld een hoge uitmalingsgraad.

Wij hebben voor jullie een handig overzicht gemaakt van de benamingen, types en toepassingen van tarwebloem en -meel. Bloem en meel vanaf T65 is altijd biologisch.

Tarwebloem en tarwemeel in Frankrijk

Farine de blé

  • T45 – Blanche -Fijne patisserie, koekjes, pannenkoeken
  • T45 – Blanche renforcée – Viennoiseries, Pizza, Naan, Oliebollen
  • T55 – Blanche – Patisserie, Viennoiseries (brioche, croissant), quichebodem
  • T65 – Blanche bio – Brood, Patisserie
  • T80 – Blanche bise – Brood
  • T110 – Semi-complèt – Brood
  • T130 – Complèt – Brood
  • T150 – Intégral – Brood

Des te hoger het getal achter de T, des te meer van de hele tarwekorrel er in de bloem of meel zit.


Welke bloem of meel gebruik je waarvoor? Wegwijs in de Franse supermarkt.


Meer ‘wegwijs in de Franse supermarkt’:


Wil je dat we een bepaald product uit de Franse supermarkt bespreken? Laat het dan even weten.



Heb jij één van onze recepten gemaakt? Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden. Doe dat via facebook of instagram of laat hieronder een bericht achter.

2 reacties

  1. Pingback: Wegwijs in de Franse supermarkt: bakpoeder en gist

  2. Pingback: Wegwijs in de Franse supermarkt: room | Koks in Frankrijk

Geef een reactie