Stoofpotjes: tips en 23 recepten

De afgelopen maanden hebben we bijna wekelijks op vrijdag een recept voor een stoofpotje met vlees geplaatst. Samen met de recepten die al online stonden resulteert dat in 23 recepten. Tijd voor een opsomming dus. Als je helemaal naar beneden scrolt, vind je daar nog enkele algemene tips voor het maken van een lekkere stoofpot. 
Na alle stoofpotjes op vrijdag hebben wij zin in een nieuwe uitdaging. Met ingang van deze week hebben wij elke vrijdag een vegetarisch recept voor jullie! Vegetarische vrijdag dus. Hoewel we niet veel vlees eten, eten we wel bijna dagelijks vlees. En daar zit voor ons de uitdaging, een dag in de week helemaal geen vlees of vis. Ook niet een klein beetje. We hebben er zin en uiteraard hebben we al een aantal leuke ideeën.
– 23 stoofpotjes & tips voor het maken van een lekkere stoofpot –

Rundvlees

Daging boemboe bali

Hachee

Hongaarse goulash

Daging rendang

Runderstoofpotje à la Provençale

Thaise curry met rundvlees 

Runderstoof met bier en mosterd

Mexicaanse chili met rundvlees

Boeuf Bourguignon

Griekse stifado

Daging roedjak

Kip

Ajam smoor djawa

Ajam bali

Kip met pompoen en kikkererwten in tomatensaus

Ajam ketjap

Lamsvlees

Lamsvlees in tomatensaus met dadels, harissa en kaneel

Lamsbout uit de oven met Indiase saus

Indiase curry van lamsvlees, linzen, bloemkool en pompoen

Varkensvlees

Langzaam gegaard varkensvlees op z’n Vietnamees

Karbonades in rode wijnjus

Indische babi roedjak 

Stoofpotje met varkensvlees, witte bonen en mosterd

Parelhoen

Parelhoen met bier, gedroogde pruimen en spek

Tips voor het maken van een goede stoofpot:
vlees aanbakken
  • zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is
  • dep het vlees droog voor het bakken
  • bak het vlees aan in een pan met dikke bodem, laat de pan goed heet worden voordat je er iets in doet
  • bak niet te veel vlees tegelijk, beter in twee fases bakken dan een overvolle pan
vlees stoven
  • gebruik een goede stoofpan met dikke bodem
  • laat het stoofpotje niet koken
  • stoof met deksel op de pan
  • stoof, indien mogelijk, in de oven bij een temperatuur van 100-120°C
  • voeg niet meer vocht toe dan nodig, als het vlees net niet onder staat is het voldoende
  • maak het stoofpotje een dag van te voren klaar, tijdens het afkoelen neemt het vlees vocht op en zal dus weer sappiger worden. Je kunt eventueel nog wat vocht (bouillon oid) toevoegen voor meer saus.
  • als je het stoofpotje de volgende dag gaat opwarmen haal de stukken vlees er dan even uit. Breng de saus aan de kook, verwarm het vlees in de saus en laat het niet meer koken.

 ————————————————-

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info. Liever koken én wandelen? 
Kijk dan hier voor meer info.


Heb jij één van onze recepten gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.
 

Eén reactie

  1. Vandaag gemaakt! Het was heerlijk.

Geef een reactie